Sivujen piilottaminen hakukoneilta voi tulla aiheelliseksi kun haluat piilottaa ns. turhia sivuja, jotta parhaat sivusi saavat enemmän huomioita ja sivustosi kokonaiskuva paranisi.

Sivujen piilottaminen Googlelta

Google arvioi nykyään sivustosi laadun katsomalla sitä kokonaisuutena. Enää ei siis riitä että sinulla on muutama hyvin optimoitu sivu jos kaikki muut sivut ovat heikosti optimoituja (esim. niillä ei ole riittävästi uniikkia sisältöä, ne latautuvat hitaasti, ne eivät tarjoa mitään lisäarvoa käyttäjälle).

Voit siis parantaa Google-näkyvyyttä poistamalla tai piilottamalla vanhaa/turhaa/duplikaatti sisältöä!

1. Vanhojen sivujen poistaminen

Helpoin tapa piilottaa sivu hakukoneilta on poistaa se kokonaan.

Tarkista Google Analyticsistä vähiten vieraillut sivut sinun sivustollasi (Behavior > Site Content > All Pages). Ota pidempi ajankohta tarkasteluun (esim. 6 tai 12 kk riippuen kävijämäärästä) ja katso millä sivuilla vieraillaan vähiten.

Mihin sinä tarvitset näitä sivuja jos ei kukaan vieraile niillä? Ne heikentävät turhaan Googlen kokonaiskuvaa sivustostasi.

Voit poistaa sivut kokonaan (WordPress = siirrä roskakoriin), niin ne tulevat katoamaan Googlen indeksistä ajan myötä. Poistettuasi sivun, voit tehdä 301-uudelleenohjauksen toiselle samasta aiheesta kertovalle sivulle (jos sellainen löytyy). Uudelleenohjauksia varten voit käyttää Simple 301-Redirects lisäosaa.

Voit myös käyttää site:domain.fi komentoa Googlessa (josta puhuimme edellisellä luennolla) löytääksesi turhia/vanhoja sivuja.

2. Sivujen piilottaminen – Robots.txt

Robots.txt on tekstitiedosto joka lisätään palvelimen juurikansioon. Se sisältää sääntöjä joita hakukoneet noudattavat. Tiedoston voi luoda käsin ja siirtää palvelimelle, tai voit muokata sitä esim. Yoast SEO lisäosan kautta (jos käytät WordPressiä).

User-agent: *

Disallow: /esimerkki-sivun-osoite/

Disallow: /koko-kansio/

Disallow: /koko-kansio/esimerkki-sivun-osoite/

Huomaa että vaikka estät hakukoneiden pääsyn sivulle Disallow -säännöllä, sivu voi silti päätyä hakutuloksiin jos joku linkkaa sivulle.

3. Noindex Meta Tag sivuille

Noindex Meta Tag kertoo hakukoneille ettet halua heidän indeksoivan kyseistä sivua. Tämä lisätään sivun <head></head> osioon joko muokkaamalla sivun lähdekoodia tai esim. Yoast SEO lisäosan avulla jos käytät WordPressiä. Tämä on varmin keino estää jonkun sivun päätyminen hakukoneisiin.

<meta name=”robots” content=”noindex, nofollow”>