Mies katsoo valuuttakursseja

Eri digitaalisten valuuttojen käyttö on viime vuosina noussut merkittävästi maailmanlaajuisesti. Se tarjoaa monia houkuttelevia etuja, kuten nopeat ja edulliset rahansiirrot, suuremman läpinäkyvyyden ja vähäisemmän riippuvuuden kolmannen osapuolen palveluntarjoajista. Samalla se herättää kuitenkin myös usein hyvin perustellut huolenaiheet siitä, miten se vaikuttaa talouteen ja yhteiskuntaan. Tässä artikkelissa tarkastellaan tarkemmin digitaalisen valuutan hyötyjä ja haasteita, ja pohdimme, miten suuresti ne voivat vaikuttaa tulevaisuuteen.

Digitaalisten valuuttojen hyödyt

Hyötyjä on olemassa monenlaisia, joista kaikki tärkeimmät käydään tässä kappaleessa läpi. Sen parhaimpiin etuihin kuuluu muun muassa rahan käytön nopeus ja edullisuus. Ne usein merkitään digitaalisten valuuttojen kaikista suurimpien etujen joukkoon, eikä syyttä. Nimittäin, kun maksut tehdään suoraan lohkoketjussa, ne tapahtuvat nopeasti käyttäjältä toiselle, jolloin pankki ei ota omaa siirtomaksuaan välistä. Tämä myös eroaa huomattavasti perinteisistä ja naurettavan hitaista pankkisiirroista, joissa siirrot voivat kestää useita päiviä ja vielä kaiken lisäksi maksaa paljon enemmän. On hyvin ihmeellistä, että vielä 2000-luvulla kestää parhaillaan viikkoja, että rahaa saadaan siirrettyä toiselta mantereelta toiselle. Sen vuoksi digitaalisen valuutan käyttö on erityisen hyödyllistä varsinkin kansainvälisissä ja mannerten välisissä siirroissa. Esimerkiksi kryptovaluutta Ripple on suunniteltu juuri tätä varten. Ripplen avulla rahaa pystyy siirtämään käytännössä välittömmästi maasta toiseen ja siksi se onkin myös Maailman talousfoorumin suosiossa. Digitaaliset valuutat mullistavat kokonaan rahan siirtämisen samalla, kun perinteiset pankkisiirrot tulevat luultavasti pysymään todella hitaina ja aivan liian hinnakkaina.

Yksi digitaalisten valuuttojen suuri hyöty on myös niiden läpinäkyvyys. Digitaalisen valuutan käyttö perustuu avoimeen lohkoketjuun, jossa kaikki siirrot tallennetaan julkisesti. Tämä tarkoittaa, että kaikki maksut ja siirrot ovat helposti nähtävissä ja tarkasteltavissa. Voit siis katsoa esimerkiksi paljonko naapurin Pekalla on rahaa tilillään. Koska kaikki tilitiedot ovat julkisia rahan siirtelyä voidaan seurata tarkasti. Ainoa ero perinteiseen pankkiin verrattuna on se, että tämä tieto on kaikkien kansalaisten saatavilla, eikä yhdellä valtiolla tai yrityksellä ole monopoliasemaa. Tämä lisää varsinkin kehittyvissä maissa luottamusta digitaalisia valuuttoja kohtaan ja vähentää petosten riskiä verrattuna esimerkiksi perinteiseen pankkisiirtoon, jossa siirrot tehdään suljettujen ovien takana yleensä julkisuudelta salassa.

Digitaaliset valuutat myös vähentävät ihmisten riippuvuutta muista niin sanotuista kolmannen osapuolen palveluntarjoajista, johon lukeutuu muun muassa eri pankit ja luottokorttiyhtiöt. Ne eivät ole kovinkaan usein tunnettuja heidän reilusta käytöksestään, jonka vuoksi digitaaliset valuutat tulevat myös parantamaan asiaa tuolta kantilta. Käytännössä tämä tulee tarkoittamaan hyvin pitkälti sitä, että käyttäjät voivat tehdä siirtoja suoraan toisilleen ilman, että heidän täytyy maksaa naurettavan suuria pankkien palvelumaksuja tai muuten odottaa, että pankki hyväksyy kyseisen rahansiirron. Monesti saattaa käydä jopa niin, että siirto pankkitililtä toiselle miellettään pankin puolesta epäilyttäväksi, jonka vuoksi pankki päättää jäädyttää tilin ja rahansiirron. Se voi koitua pahaksi kohtaloksi varsinkin, jos tilin uudelleen avaaminen vaatii fyysistä läsnäoloa pankkikonttorilla. Varsinkin, jos tili on avattu ulkomaille voi rahojen jäädyttäminen aiheuttaa hyvinkin suurta päänvaivaa. Digitaaliset valuutat tarjoavat käytännössä enemmän käyttäjälle omaa vapautta ja valinnan varaa valita, millä tavoin he haluavat oikeastaan edes hoitaa omia rahansiirtojaan ja maksujaan.

Digivaluuttojen kolikot

Digitaalisten valuuttojen haitat

Vaikka digitaalisen valuutan käyttö tarjoaa monia houkuttelevia etuja, siihen sisältyy myös monipuolisesti erilaisia haasteita ja suorastaan haittoja. Ensinnäkin, digitaalisen valuutan arvon vaihtelut ovat hyvinkin suuria ja epävakaita. Esimerkiksi Bitcoinin arvo on noussut huimasti sen historiallisen kurssikäyrän mukaan, mutta se on myös laskenut merkittävästi aikaisemmin kuten lehmän häntä. Tämä tekee siitä erittäin epävakaan ja riskialttiin sijoituksen, ja saattaa pelästyttää mahdollisia digitaalisista valuutoista kiinnostuneita sijoittajia. Jos olet kiinnostunut hinnan vaihteluista enemmän, voit lukea niistä lisää Pörssikurssit -sivustolla. Suuret arvon heilahdukset ovat huono asia myös käyttäjien kannalta sillä tililtä voi käytännössä loppua rahat kesken yhden kauppareissun aikana.

Yksi suurimmista haitoista on lainsäädännön puuttuminen tai epäselvyys. Monissa maissa ei ole vielä selkeitä sääntöjä ja määräyksiä digitaalisen valuutan käytölle, mikä tekee sen käytöstä hyvin epävakaan ja epäselvän niin verotuksen kuin käytönkin kannalta. Tämä saattaa ja onkin karkottanut ihmisiä käyttämästä digitaalisia valuuttoja tai ylipäätänsä tekemästä minkäänlaisia sijoituksia siihen, sillä he eivät ole kovinkaan varmoja siitä, miten esimerkiksi laki suhtautuu siihen tai millaisia seurauksia käytöstä voi seurata niin verojen, kuin sen laillisuudenkaan kannalta. Monet maat ovatkin kieltäneet digitaaliset valuutat ja tehneet ne laittomiksi. Siksi voidaan sanoa, että digitaalisiin valuuttoihin liittyy suuri poliittinen, kuin lainsäädännöllinenkin riski.

Kaiken lisäksi digitaalisen valuutan käyttöön liittyy myös mittavia turvallisuusriskejä. Esimerkiksi lompakoiden hakkeroinnit ovat yleisiä, ja mikäli lompakkosi hakkeroidaan, tilisi tullaan tyhjentämään toisen käyttäjän tilille, jonka jälkeen olet menettänyt omaisuutesi. Tämä tarkoittaa, että sinun täytyy olla todella varovainen lompakkosi turvallisuuden kannalta ja varmuuskopioida se moneen kertaan ja useana eri paikkaan, jotta voit suojata omaisuuttasi verkkorikollisuutta vastaan. Näitä tietoturvallisuuteen liittyviä riskejä ei käytännössä ole perinteisissä valuutoissa, koska rahoja ei yksinkertaisesti pysty siirtämään pois tililtä ilman, että siitä jäisi jälki, mihin rahat ovat menneet.

Johdanto digitaalisista valuutoista

Digitaaliset valuutat tarjoavat monia etuja, mutta myös haittoja. Nopeus ja edullisuus on kaikista tärkeimmät edut, mutta lainsäädännön puute sekä suuret arvonvaihtelut ovat sen heikkouksia. Kannattaa ottaa nämä seikat huomioon ennen kuin harkitset digitaalisia valuuttoja maksuvälineenä.